Pinwin Brygghus

Från motbok till mikrobryggeri - Sveriges moderna ölhistoria

EN svartvit bild på en motbok som stämplas av en kassörska med några spritflaskor som står intill henne.
1955 användes fortfarande motbokssystemet i Sverige.

Svensk ölkultur har genomgått en enorm förändring under 1900-talet och fram till idag. Vi har gått från strikta regleringar och alkoholransonering vid sekelskiftet till dagens explosion av mikrobryggerier och hantverksöl. Det har varit en resa från smugglarhistorier till dagens levande ölkultur. Så låt oss ta en titt på hur Sverige har skålat sig genom 1900-talet!

När ölen var ransonerad (motbokens era)

Tänk dig att du vill köpa öl, men först måste du visa upp en bok där det står hur mycket du får köpa varje månad. Det låter kanske som en dystopisk roman, men det var verkligheten i Sverige under åren 1917–1955, då motboken styrde svensk alkoholkonsumtion.

Män fick oftast köpa mer än kvinnor, och gifta kvinnor kunde till och med nekas en egen motbok eftersom de förväntades istället få sin ranson av sin make. Det var också stor skillnad mellan samhällsklasser och yrken. Hade du en ”respektabel” bakgrund kunde du få köpa mer, medan arbetare och låginkomsttagare fick betydligt mindre. Folk kom på alla möjliga sätt att lura systemet på, till exempel genom att registrera sig på flera adresser eller låna en släktings motbok.

Och visst var Sverige nära ett totalförbud? 1922 hölls en folkomröstning om alkoholförbud, och det var på håret att vi blev ett nyktert land! 51% röstade emot, medan 49% ville se ett förbud. I Norrköping var det hela 61,5% som ville förbjuda alkohol, men i Stockholm röstade 80% emot.

Mellanölet och tonårsfyllan (eller?)

1965 hände något som skulle förändra svensk ölkultur för alltid: mellanölet gjorde entré. Med sina 4,5% alkohol och det faktum att det såldes i vanliga livsmedelsbutiker blev det snabbt ungdomarnas dryck. Oroliga röster höjdes om att tonåringar nu skulle börja ”dricka sig fulla på vardagar” (vilket i efterhand visat sig vara en myt, svenskar drack faktiskt mindre alkohol på 60-talet än på 1800-talet).

Östergötland hade flera bryggerier som tillverkade mellanöl, men det blev en kortvarig era. 1977 förbjöds mellanölet från matbutikerna, och kvar blev folkölet på 3,5%. I sann svensk anda hittade folk såklart kreativa lösningar, vissa blandade folköl och starköl hemma för att återuppliva mellanölet.

Storbryggeriernas dominans och ölbristen (!) på Systembolaget

Under 80-talet dominerades den svenska ölmarknaden av några få storbryggerier som Pripps, Falcon och Spendrups. Utbudet var minst sagt begränsat och konsumenterna hade inte mycket att välja på. Faktum är att Systembolaget 1985 glömde att beställa öl och vissa ölsorter tog slut i butikerna.

I slutet av 90-talet började något hända. Fler och fler pubar och ölkännare började efterfråga mer smakrik och spännande öl. Det blev startskottet för det som skulle bli en explosion av mikrobryggerier.

Mikrobryggeriboomen och den svenska IPA-kärleken

2000-talet blev startpunkten för den hantverksölskultur vi har idag. Det svenska IPA-intresset tog fart och nya bryggerier började dyka upp överallt.

I Östergötland började ölscenen också växa. Centralbryggeriet i Linköping blev snabbt en viktig aktör, och pubar som De Klomp började erbjuda svåråtkomliga ölsorter från hela världen. Samtidigt etablerades nya lokala bryggerier.

Nutidens ölkultur (alla möjliga nya smaker och trender)

Idag är den svenska ölmarknaden mer diversifierad än någonsin. Hantverksöl, suröl, alkoholfri öl och experimentella brygder har blivit vardag, och vissa svenska öl är så eftertraktade att de säljer slut på bara några minuter när de släpps på Systembolaget.

Östergötland är en levande del av den här ölkulturen. Linköping Beer Expo har blivit en av Sveriges främsta ölfestivaler, och bryggerier runt om i regionen fortsätter att brygga spännande öl för en allt mer kunnig publik. Pinwin Brygghus, med sitt fokus på småsklaighet och hög kvalité är en del av den här ölkulturen.

Från ransonering till ölfestivaler, vilken resa!

Sveriges ölhistoria har rört sig från regleringar, förbjudna drycker och begränsat utbud mot en blomstrande ölkultur där hantverksöl och lokalbryggt har blivit självklara inslag. Östergötland har gått från att vara en del av storbryggeriernas dominans till att bli en region där ölälskare, bryggare och pubar tillsammans skapar en spännande och levande ölkultur. Härligt, eller hur?

Tänk på vilken resa svensk öl har gjort nästa gång du håller i en hantverksöl från ett lokalt bryggeri! Skål!